Расте необходимостта от регулации за криптопазарите

Расте необходимостта от регулации за криптопазарите

Бързо развиващите се криптопазари могат да бъдат заплаха за глобалната финансова стабилност, предупреждава Съветът за финансова стабилност (FSB), международна организация, която наблюдава и дава препоръки за световната финансова система.

В доклада, цитиран от Yahoo Finance, FSB проучва потенциалните слаби места, свързани с несигурните криптоактиви като биткойн, стейбълкойни (криптовалути, свързани със стойността на реални активи) и децентрализирано финансиране (DeFi), заедно с платформи за крипто търговия.

Финансирана от Банката за международни разплащания, FSB се председателства от заместник-председателя на Федералния резерв на САЩ – Рандъл Куорлс.

Въпреки че глобалният пазар на криптовалути все още е сравнително малък и степента на използване на криптовалути по света варира, рисковете за финансовата стабилност „може бързо да ескалират“, казват от FSB. Те подчертават и необходимостта от проактивна оценка на политическите регулации относно крипто.

Новият доклад е факт, след като регулаторите в множество юрисдикции, включително в САЩ и Обединеното кралство, стигнаха до подобни заключения. За петте години до октомври 2021 г. пазарната капитализация на криптовалута нарасна с около 200% до рекордните 2,7 трилиона долара. В момента е около 2 трилиона долара, според CoinMarketCap.

Пазарите на криптоактиви се развиват бързо и могат да достигнат точка, в която представляват заплаха за глобалната финансова стабилност поради своя мащаб, структурни дефекти и нарастващата взаимосвързаност с традиционната финансова система“, се казва в доклада.

Въпреки многотрилионната пазарна капитализация, крипто все още представлява малка част от активите в глобалната финансова система, според FSB. „Докато връзките между крипто пазара и традиционните финансови пазари нарастват бързо, те си остават ограничени“, изтъква докладът.

По-традиционните участници в глобалните финанси започнаха да обръщат внимание на криптовалутата по време на бума на цените през 2021 г., но инвестициите се увеличават бавно. Докато корпорации като MicroStrategy и Tesla имат значителна експозиция, що се отнася до биткойни, фирми като Morgan Stanley и JPMorgan изглеждат по-предпазливи.

Въпреки това, институционалното участие в пазарите на крипто активи както като инвеститори, така и като доставчици на услуги, нарасна през последната година, макар и от ниска база“, се посочва още в доклада. „Ако настоящата траектория на растеж в мащаба и взаимосвързаността на криптоактивите с тези институции продължи, може да има сериозни последици за глобалната финансова стабилност.“

Миналия октомври FSB заяви, че глобалният пазар на стейбълкойни на стойност 133 милиарда долара, все още е твърде малък, за да се счита за основен метод на плащане. „Ако една голяма стабилна монета се провали, възможно е ликвидността в рамките на по-широката екосистема на крипто активи (включително в DeFi) да бъде ограничена, нарушавайки търговията и потенциално причинявайки стрес на тези пазари. Това може да се прехвърли и върху пазарите на краткосрочно финансиране, ако резервите на стабилни монети бъдат ликвидирани по неправилен начин.“

Докладът не предоставя никакви препоръки, освен че посочва необходимостта от превантивно разглеждане на политическите варианти за регулиране на сектора. В него се заявява, че FSB ще продължи да наблюдава и препоръчва ефективни начини за прилагане на своите насоки относно глобалните стабилни монети.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"