Биткойнът печели седмичната "битка" с алткойните

Биткойнът печели седмичната "битка" с алткойните

През последната седмица биткойнът се раздвижи рязко и достигна границата от 45 000 долара, но отново загуби скорост и падна до под 43 000 долара.

И все пак, цената на най-популярния токен беше стабилна, докато алткойните претърпяха нещо като „кървава баня“ през последните седем дни, сочат анализи на Yahoo Finance.

Всички основни алткойни се понижиха след спад на по-широкия пазар, като общата капитализация на крипто пазара потъва с повече от 3% до 1,9 трилиона долара.

Спадът на алткойните доведе до повишаване индекса на доминиране на биткойн с половин процентен пункт до 42,47%.

Несгодите за алткойните дойдоха, когато по-широките пазари реагираха на инфлацията в САЩ, която достигна 40-годишен връх от 7,5% през януари.

Изглежда, че е изгубена много енергия в опитите да се запази безопасността на биткойн, като търговците се опитваха да уловят инерцията му, премествайки капитал от алткойни към биткойни.

Това поведение на FOMO (Fear of missing out) често оставя алткойните в неизгодна позиция и причинява временно по-ниско представяне и краткосрочно неправилно ценообразуване. Също така, биткойн все още е най-популярната криптовалута и много големи основни финансови институции чрез него влизат в света на крипто.

Що се отнася до другите алткойни, през последните седем дни съответните токени на Шиба Ину, Солана и Кардано загубиха стойност след съобщения, че Русия може скоро да нахлуе в Украйна.

Solana (SOL) падна с 20,39%, Shiba Inu (SHIB) се понижи с 11,83%, а Cardano (ADA) с 12,17%.

Други седмични губещи бяха Polkadot (DOT), който падна с 16,23%, Cosmos (ATOM) с 15,70% и Chainlink (LINK), които тръгнаха надолу със 17,31% към момента на писане.

И все пак, Cardano и Polkadot ETPs дебютираха днес на Франкфуртската фондова борса чрез дъщерното си дружество Valour.

Това обърна малко посоката, така че цената на ADA и DOT се повиши съответно с 0,16% до $1,04 и 3,67% до $95,54.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"