fbpx

С милиарди от петрол Саудитска Арабия финансира намаляване зависимостта си от петрола

Саудитската държавна петролна компания Aramco прехвърли 4% от акциите си на независим фонд, собственост на кралството, наречен Фонд за публични инвестиции, съобщава RFI по данни на официалната информационна агенция на Судитска Арабия.

Тези акции, чиято стойност е около 80 млрд. долара, ще бъдат използвани за диверсифицирането на икономиката на богатата монархия от Залива, която все още е силно зависима от приходите от петрола.

Aramco, най-големият износител на петрол в света, се намира в много добро състояние. Поради увеличаването на цените на петрола, печалбите му растят с главозамайващ темп. Това му позволява да финансира диверсификацията на саудитската икономика, която носи името „Визия 2030“. Това е мащабна програма от реформи, които имат за цел развитието на нов икономически модел по-малко зависим от петрола.

Поради това кралството инвестира в различни отрасли както вътре, така и извън страната чрез Фонда за публични инвестиции. Този план за преобазувания в икономита е внесен от престолонаследника принц Мохамед бен Салман и е финансиран в голямата си част от приходите получени от износа на черното злато.

Най голям принос ще има Aramco, в който държавата е мажоритарен акционер. Прехвърлянето на 4% от неговите акции се вписва в рамките на плана за Фонда за публични инвестиции, който трябва да удвои капитала си на 1000 млрд. долара до края на 2025 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"