fbpx

Държавата премахва посредниците и започва директна продажба на дърва за огрев

Премахват се посредниците при продажбата на дървесина за огрев на гражданите. Държавата директно ще извършва търговията, като за целта започват да работят 17 склада в държавните горски стопанства и в държавните ловни стопанства, които в скоро време ще станат 56.

Това съобщиха на брифинг министърът на акиномиката Корнелия Нинова и на земеделието Иван Иванов.

В тези складове дървесината за огрев ще се продава на цената да добиване, без никакви надценки и такси за гражданите“, обясни Нинова, като уточни, че от тези складове ще се извозват дървесината и дървата до мястото, където живеят хората, нуждаещи се от тези дърва.

Ограничаваме посредниците, които на места са по няколко, които натоварват цената, и които купуват дърва, за да ги препродават“, допълни още Корнелия Нинова, като даде пример с един от тези складове, в който дървесината се добива  на 84 лв. куб. м, а същата на пазара е 160 лв.

Тя изтъкна, че новината засяга 1,5 милиона наши домакинства, а за да стане мярката ефективна, имат нужда от помощта на кметовете, които да предоставят списъците с хората, нуждаещи се от дървесина.

Дървата за огрев ще се продават на цена по себестойност директно от складовете на държавните горски стопанства и така цената за населението ще намалее“, съобщи от своя страна министър Иван Иванов, като добави, че държавните горски и ловни стопанства ще допринесат за падането на цената, като наемат собствени работници и като закупят техника за дърводобив, което ще се случи след провеждането на обществени поръчки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"