fbpx

ICGB с втори договор за продажби на свободен капацитет по газовата връзка с Гърция

ICGB ще предлага на пазара свободния капацитет по интерконектора Гърция-България чрез платформата RBP, с която сключи договор.

RBP е една от водещите европейски платформи за провеждане на търгове за капацитет, като предоставя услуги на общо 17 оператора на преносни системи и над 300 потребители.

Припомня се, че това е вторият договор на ICGB с платформа за търговия с капацитет, след като по-рано тази година проектната компания стана най-новият системен оператор в портфолиото на платформата PRISMA.

Чрез Регионалната платформа за резервации (RBP) ICGB ще извършва тръжни процедури в точката за междусистемна свързаност в България.

В момента половината капацитет на IGB – 1,57 млрд. куб. м/год., вече е резервиран в рамките на дългосрочни договори, сключени за срок до 25 години.

Поради стратегическата си локация газопроводът има голяма синергия с планирания терминал за втечнен природен газ близо до Александруполис, Гърция. Въвеждането на терминала в търговска експлоатация в края на 2023 г. допълнително ще стимулира увеличаване капацитета на IGB до общо 5 млрд. куб. м/год.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"