fbpx

Защо се покачва цената на кафето?

Цените на кафето рязко се увеличиха през последните няколко месеца. И не се очаква скоро да се успокоят. Това се дължи на различни фактори, но основният сред тях е здравната криза, която от две години удря света, пише RFI.

Любителите на кафето, без съмнение, са забелязали, че от няколко месеца цените не са същите. Както електричеството, горивата, газа, те също рязко се покачиха, най-вече в супермаркетите. Производителите на кафе отбелязват, че покачването се наблюдава от повече от една година. „Преди купувахме либрата арабика (около 500 г) за 1 долар, а сега сме на 2,5 долара“ обяснява експерт и отговорник за доставките във веригата кафенета MySpresso пред BFM Business.

Повишаването на цената в рамките на 1-2 евро за килограм се отразява и на потребителите. Причините за този рязък скок е една непозната досега ситуация. Пандемията Ковид-19 широко засегна цялата световна търговия и последиците от нея продължават да се усещат. Транспортът и доставките на кафе срещат сериозни пречки и все още не могат да се върнат към нормалния си ритъм. За европейските вносители покачването на стойността на долара спрямо еврото също се отразява на цените. За последните 15 години курсът на американската валута се покачи с 40% спрямо единната европейска валута.

Трябва да се отчете и друг важен фактор – влиянието на световните климатични промени. Лошото време не спря да опустошава големи области, в които се отглеждат големи количества кафе и повлия катастрофално на последните реколти. Такъв по-специално е случаят на Бразилия, където „жестоко измръзване унищожи 6 млн. чувала и разтресе напълно пазарите“, сподеря президентът на Lavazza.

Но това не е всичко. Цените на кафето нарастват също така, защото се засилва търсенето в някои райони на света, където любителите на напитката традиционно не бяха толкова много. Това най-вече е Азия, където потреблението нараства с огромни темпове.

Трябва да се вземе предвид и цикличното повишаване на цените. Отговорникът за доставките в MySpresso отбелязва, че покачване се наблюдава на всеки десетина години. Това се дължи на обстоятелството, че поради ниските цени на продукта, произведителите се стремят да намалят площите на плантациите. В сегашните условия на ръст на цените съответно „плантациите ще се увеличат“. Така в крайна сметка цените ще се стабилизират, но се иска малко търпение.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"