Четирите претендента за "убийци на Ethereum"

Четирите претендента за "убийци на Ethereum"

Новите крипто инвеститори вероятно са забелязали драстичния спад на цените и свързаните с това настроения, които са факт в целия крипто пазар. Биткойнът е на най-ниското си ниво от 6 месеца насам, а алткойните не са много по-назад в темпа на изоставане.

И все пак инсайдери в крипто индустрията остават оптимисти – поне от дългосрочната перспектива – и приемат този момент като вид тест, за да видят кои блокчейн проекти ще оцелеят и ще станат лидери в децентрализираното бъдеще.

Сред най-епичните съперничества в дивия крипто запад са тези между Ethereum – оригиналният блокчейн за интелигентен договор – и проектите, създадени за подобряване на технологията на Ethereum.

Основната валута на Ethereum, Ether (ETH), е с пазарна капитализация от приблизително 370,5 милиарда долара и е на второ място в CoinDesk 20, точно под биткойн. Мрежата на Ethereum планира надстройки през 2022 г. като някои казват, че новата версия, Ethereum 2.0, ще предложи подобрено време за обработка, по-ниски такси и повече мащабируемост.

Дотогава, така наречените „убийци на Ethereum“ ще набират инерция и ще заемат все по-голям дял от пазара на незаменими токени (NFT), въпреки че Ethereum все още поддържа около 80% от трансакциите на NFT. Трябва да се отбележи, че тези нови блокчейни изглежда правят всичко с по-бърза, екологично чиста технология и с по-ниски такси за транзакции (известни още като „такси за газ“), което кара някои да се чудят колко дълго Ethereum може да задържи предимството си, благодарение  на това, че е първата подобна валута.

„Годината 2022 ще бъде битката за Web 3 и следващата стъпка в еволюцията на интернет“, казва Иън Балина, основател на фирмата за крипто анализи Token Metrics. „Очаквайте сериозна надпревара.“

И така, как се подреждат конкурентите на Ethereum?

„Ethereum е безспорният лидер“, казва Балина пред CoinDesk, „но тези други блокчейни въвеждат нови потребители с по-бързи темпове поради високите такси за газ на Ethereum и ниската скорост на транзакциите“.

Четири от най-големите „убийци на Ethereum“ днес са Солана, Кардано, Тезос и Полкадот. Нека да разгледаме всеки един от тях.

Солана
В момента под номер 5 в CoinDesk 20 местната валута на Солана, SOL, е с пазарна капитализация от 62,3 милиарда долара. Солана използва „доказателство за история“ за валидиране на транзакции, за разлика от консенсусния модел на Ethereum за доказателство за работа. Големи институции като JPMorgan и Bank of America изразиха доверието си в Солана, като дори заявиха, че може да се превърне във „визата към екосистемата на цифровите активи“.

Солана е подкрепена и от водещата фирма за рисков капитал Andreessen Horowitz – което не винаги се смята за добро нещо в света на Web 3. Твърде големият институционален интерес може да „повдигне веждите“ на привържениците на децентрализацията. Междувременно Ethereum има база от лоялни потребители, които според мнозина наблюдатели няма да я изоставят.

Независимо от това, Solana извършва трансакции със светкавична скорост, а таксите се равняват на много малка част от цента на една Етириум транзакция. След стартирането си през 2020 г., валутата бе приета топло и уреди повече от 50 милиарда транзакции. Може би най-подходящият начин да гледате на Solana е като потенциално по-масов Ethereum.

Кардано
Cardano е претендент за по-екологично устойчива алтернатива на Ethereum. Неговата основна валута, ADA, е с около 39,52 милиарда долара пазарна капитализация. Крипто инсайдери държат под око Cardano, който се представи скромно поради неотдавнашното пускане на първата борса за децентрализирано финансиране (DeFi) на Cardano, SundaeSwap.

Времето ще покаже дали Cardano може да премахне Ethereum, тъй като все повече потребители извършват транзакции в блокчейна Cardano.

Tezos
Друг блокчейн с възможност за интелигентни договори, използван за издаване на нови цифрови активи и създаване на децентрализирани приложения или dapps. XTZ е основната криптовалута на Tezos. Валутата има пазарна капитализация от 3,6 милиарда долара.

Няколко забележителни проекта стартираха в Tezos, включително в индустриите на модата, музиката, игрите и изкуството. Tezos беше една от първите мрежи, които използваха консенсусен механизъм за доказване на залог (PoS). Той също така има вградени уникални функции за управление: Участниците, които залагат поне 8000 токена в мрежата, получават права на глас, което им позволява да имат думата при нейното управление. Tezos също е известен и със своята сигурност на dapp.

Polkadot
Polkadot е известен с функция, наречена „оперативна съвместимост“. Неговата инфраструктура свързва няколко блокчейна заедно в една мрежа, което им позволява да обменят данни, без да компрометират своята сигурност. Следователно, оперативната съвместимост е от съществено значение за бъдещето на Web 3, чиито услуги, продукти и валута ще се движат в това, което мнозина се надяват да бъде децентрализирана цифрова екосистема. Здравата оперативна съвместимост също създава възможност за сътрудничество между блокчейни, което потенциално ще доведе до по-голяма връзка между протоколите.

Сред блокчейновете за интелигентни договори, Ethereum все още заема централно място в сърцата на ветераните от Web 3. Въпреки това както инвеститорите, така и наблюдателите трябва да бъдат информирани за по-новите блокчейни за интелигентни договори, които представят иновативни решения за недостатъците на Ethereum. Тъй като търсенето на нови dapps и DeFi протоколи се увеличава, всеки ще търси подходящата инфраструктура, която да използва за изграждане на бъдещето на Web 3.

По Yahoo!Finance
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"