fbpx

Тесла прави рекордни обороти, без да дължи данъци в САЩ

През 2021 г. Тесла реализира рекордни обороти в размер на 53,82 млрд долара. И въпреки това, автопроизводителят не би трябвало да плати никакви данъци в САЩ.

Благодарение на огромния успех на електроавтомобилите Тесла отбеляза рекордна година. С печалба от 5,5 млрд. долара фирмата излезе начело сред автомобилостроителите. В рамките на годината оборотът ѝ достигна невиждани размери и надхвърли с много очакванията на анализаторите – 53,82 млрд. долара. И въпреки това, компанията на Илон Мъск не би трябвало да плати нито цент данък на американското правителство. Според финансовите отчети на дружеството и обясненията на ръководителите му, голямата част от печалбите идват от операции, осъществени в чужбина, което съществено променя картината, пише Capital.fr.

Според американски анализатори, данъчните задължения на Тесла в чужбина възлизат на 839 млн. долара, докато тези в САЩ са само 9 млн. долара при това нито цент към федералния бюджет. Това обяснява защо автомобилният гигант не трябва нищо да плаща. Фирмата не излиза извън закона, тъй като се позовава на дейностите извършени, извън страната. „Това противоречи на здравия разум, но не противоречи на американското данъчно законодателство“, обяснява Мартин Съливан, водещ икономист в Tax Analysts (издателство предлагащо анализи по данъчното законодателство).

Обичайна практика за американските мултинационални компании

Нещо повече, Тесла е на загуба от 130 млн. долара от дейностите си в САЩ през 2021 г. Тази информация се вижда от годишния доклад на компанията, публикуван в края на януари. Според Мартин Съливан, просто става дума за обичайна практика на американските мултинационални компании, за да плащат възможно най-малко данъци. Тя се изразява в „преструктуриране на операциите“, така че печалбите да бъдат декларирани от филиалите, базирани в чужбина. В резултат данъчното облагане върху дейностите осъществени на американска земя е малко или даже нулево.

Това е много разпространена практика сред американските компании. Даже се смята за професионална грешка да не я прилагаш“, смята икономистът. Тази практика често се заклеймява от водещи политици от администрацията на Байдън: „Тесла и другите компании гиганти от години използват вратички, за да не плащат данъци. На това трябва да се сложи край“, заявява сенаторката Елизабет Уорън като добавя: „Демократите се стремят да прекратят това намаляване на данъчното задължение към републиканския бюджет от страна на предприятия, които трансферират печалби и работни места в чужбина“.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"