fbpx

Британските домакинства пред най-тежката си Коледа от години

През ноември инфлацията във Великобритания отново се ускори, достигайки 5,1% на годишна база – най-високото си равнище за последните 10 години. Тя породи страхове за покупателната способност и постави под натиск Английската банка. Покачването на потребителските цени през ноември е в пряка зависимост от повишаването на цените на горивата и е най-високото от септември 2011 г., се казва в съобщение на Националната статистика (ONS), цитирана от Capital.fr.

Инфлацията достигна 4,2% на годишна база през октомври, което беше доста повече от 3,1% месец по-рано. „Значително се повишиха цените на горивата“, а тези на бензина достигнаха „най-високото си равнище в историята“, обяснява главният икономист на ONS Грант Фицнер. Но повишаването на цените засяга огромен кръг категории: дрехи, храна, автомобили втора употреба, данъци върху тютюневите изделия.

Цените на стоките и суровините продължиха да се увеличават с все по-нарастващ темп поне от 12 години“, добавя Фицнер. „Домакинствата се готвят да посрещнат най-тежката Коледа от десетилетие. Много семейства трудно ще се справят с разходите за живота, без въобще да говорим за празниците в края на годината“, бие тревога Федерацията на британските синдикати (TUC), която настоява за „спешен план на правителството за актуализиране на реалните заплати“.

На фона на повишаването на цените и на затегнатите преговори за преразглеждане на заплатите, много отрасли, от автомобилната индустрия до сметосъбирането, като се мине през търговията в големите вериги, са изправени пред опасността от стачки в дните преди Коледа. Британският синдикат Unite призовава за покачване на заплатите „равно поне на темпа на инфлацията“. В противен случай хората на наемния труд „ще се сблъскат с катастрофално понижаване на жизнения си стандарт“.

Във вторник вечерта беше преодоляна заплахата от стачка на хиляди шофьори на камиони и складови работници в голямата британска търговска компания Tesco, след като ръководството предложи увеличаване на заплатите.

Дилема пред Английската банка

Знаем в каква степен повишаването на инфлацията засяга семействата“, реагира британският министър на икономиката Риши Сунак и припомни,че правителството е предвидило „4,2 млрд. лири“ за мерки за подпомагане на най-бедните.

Повишаването на цените ще продължи и през следващите месеци, предупреждават икономистите. Разстройството на веригите за доставки в ключовия период около Коледа и нарастването на сроковете за доставка могат да тласнат инфлацията до 5,6% през декември и над 6% през април.

Обезпокоена от тази инфлация, която надхвърля значително заложената от нея цел 2%, Английската банка е изправена пред дилема: пазарът очаква да види дали тя ще се реши да вдигне основния лихвен процент с цел да успокои ръста на цените. Но се появи вариантът Омикрон и икономистите, които досега настояваха за затягане на монетарната политика, вече смятат, че банката трябва да изчака още, за да се избегне спад на британската икономика, засегната от новия вариант.

Повишаването на цените на бензина, на дрехите, на данъците върху тютюневите изделия може да има временен характер, но има индикации, че в други отрасли като храните и колите втора употреба ще бъде устойчиво, казва Пол Дълес от Capital Economics.

Макар че ситуацията дава на Английската банка „достатъчно аргументи за повишаването на основния лихвен процент, мислим, че трябва да изчака, за да събере повече информация относно последиците от въздействието на Омикрон“, добави той.

Още повече, като се има предвид, че британската икономика показваше признаци на слабост още преди появата на новия вариант на ковид-19: ръстът стагнира през окомвраи до 0,1%, след като беше спаднал през последното тримесечие и икономическата активност остава на 0,5% от времето преди пандемията.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"