БАБХ прочиства ферма за пъдпъдъци край Етрополе заради птичи грип

БАБХ прочиства ферма за пъдпъдъци край Етрополе заради птичи грип

Огнище на птичи грип в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в землището на град Етрополе в Софийска област са констатирали от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Уточнява се, че засегнатото стопанство се състои от два обекта, на един собственик, със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци. Пробовземането е извършено след установена завишена смъртност на птици в обекта. Предстои хуманното умъртвяване на около 25 хиляди засегнати птици и яйца и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта, съобщават от БАБХ.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада град Етрополе. В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе – с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец – гр. Правец.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Огнището е първо за 2023 година. С цел превенция, установяване и ликвидиране на възникнали огнища на Високопатогенна инфлуенца по птиците в България се изпълнява Национална профилактична програма. В студения период на годината БАБХ проявява заострена бдителност към птицевъдните стопанства, с оглед на благоприятните условия за възникване на вирусното заболяване.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"