fbpx

Прогнозират рязък скок на търсенето на петрол през 2023-та

Търсенето на петрол в света ще бъде устойчиво през тази година, а дори може да достигне рекордни нива, сочат прогнози на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикувани миналата седмица и цитирани от RFI. Увеличаването на търсенето в най-голяма степен ще дойде от Китай.

Икономическото отваряне на Китай след премахването на здравните ограничения ще доведе до скок в потреблението на петрол през 2023 г. Световното търсене се очаква да достигне рекордно ниво от 101,7 милиона барела дневно, според МАЕ, т.е. ежедневното увеличение ще бъде от близо 2 милиона барела. Поднебесната империя, която е най-големият вносител на суров петрол в света, ще е в основата на почти половината от това нарастване на търсенето.

В своите прогнози анализаторите залагат на възстановяването на китайската икономика, чийто БВП трябва да нарасне с около 4,9% през тази година срещу 3% през миналата. Оптимистичните очаквания за това икономическо възстановяване на Китай дори доведе до покачване през последните дни на цените на черното злато на международните пазари, като преди дни петролът Brent надхвърли 88 долара за барел за първи път от 5 декември.

Съществува опасност предлагането да не отговаря на търсенето

Що се отнася до производството, очаква се растежът на предлагането да се забави поради спада на руското производство. Например през декември, износът на руски суров петрол е намалял с 200 000 барела дневно в сравнение с предходния месец под влиянието на ембаргото на западните страни, посочва МАЕ. Това може да предизвика напрежение на пазарите.

Тези перспективи за увеличаване на производството на петрол и използването на все повече изкопаеми горива, като цяло ще има негативен ефект върху климатичните промени, предупреждава ООН. Освен това докладът на МАЕ съвпада с острата декларация на генералния секретар на ООН срещу най-големите петролни компании. По време на Икономическия форум в Давос, Антонио Гутериш ги обвини, че години наред са прикривали информацията, с която са резполагали, за степента на въздействието на изкопаемите горива върху глобалното затопляне.

Той призовава те да бъдат съдени за тяхната дейност по подобие на тютюневите гиганти в САЩ, които трябваше да платят 246 милиарда долара на 46 американски щата, за да покрият разходите, направени за лечението на бивши пушачи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"