fbpx

Стиглиц иска 70% данъчна ставка за най-богатите в света: пределно логична е

Нашето общество само ще спечели, ако бъде по-егалитарно и хармонично“, смята носителят на Нобелова награда за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц, цитиран от Capital.fr.

Идеята за облагане на най-богатите не е нова. В кулоарите на форума в Давос, неправителствената организация Oxfam поиска „премахването“ на милиардерите, защото „всеки милиардер е символ на провал на обществената политика“. По време на форума 200 милионери поискаха да бъдат допълнително обложени с повече данъци за „общото благо, защото големите различия разделят света“. В този дух е и изказването на Стиглиц. Икономистът призовава за налагане на данъчна ставка от 70% за най-богатите като средство за борба с неравенството. За него тази ставка, която трябва да бъде валидна в целия свят, е „пределно логична“.

Хората по върховете вероятно ще работят малко по-малко, ако бъдат облагани с повече данъци. Но от друга страна, нашето общество ще спечели, ако стане по-егалитарно и хармонично“, казва бившият водещ икономист на Световната банка в подкаста на Oxfam. Към днешна дата например данъчната ставка е фиксирана на 45% за доходи над £150 000 във Великобритания и 37% в Съединените щати за тези над $53 901. Натрупването на тези данъци през годините би имало огромно въздействие, според Стиглиц.

Приход от 1,7 млрд, според Oxfam

Ние трябва да обложим богатите с по-високи данъци, защото значителна част от богатство е наследство от богатството“, отбелязва Джоузеф Стиглиц. Още повече, че според него „голяма част от милиардерите са спечелили богатството си благодарение на късмета“. Той се позовава и на предложенията на американската сенаторка Елизабет Уорън, която иска да наложи 2% данък на хората с активи над $50 млн. и 3% за тези – с над $1 млрд. долара. „Тези данъци ще помогнат за увеличаване на приходите, което би могло да облекчи някои от проблемите на страната ни.“ Още повече, че пандемията Ковид-19 влоши „световните неравенства“, казва нобеловият лауреат.

За Джоузеф Стиглиц е „шокиращо“ как „богатите са се измъкнали като бандити“, докато много хора по света сега са изправени пред инфлация и повишаване на цените на енергията, храните и петрола. Да не говорим за тези, които са останали без работа.

Според проучване на Oxfam две трети от богатството, създадено след пандемията, е отишло в джоба на най-богатите 1%. Наред с нарастването на големите богатства, паралелно се увеличава и крайната бедност. Според международната организация данък от 5% върху милионерите или милиардерите ще доведе до ежегодно събиране на 1,7 милиарда долара, което ще позволи финансирането на световен план за борба с глада.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"