fbpx

Българи, румънци и словенци консумират най-малко плодове и зеленчуци в ЕС

През 2019 г. всеки трети жител на Европейския съюз заявява, че не консумира никакви плодове или зеленчуци дневно, като само 12% от населението консумира препоръчителните 5 или повече порции* дневно, сочи проучване на Евростат.

Сред държавите-членки на ЕС най-високият дневен прием от 5 или повече порции е отчетен в Ирландия (33% от населението), Холандия (30%), Дания (23%) и Франция (20%). Най-нисък е дневният прием на плодове или зеленчуци в Румъния, където само 2% от населението консумира поне 5 порции плодове и зеленчуци, следват я България и Словения (и двете по 5%) и Австрия (6%). Данните за България сочат още, че 47.8% консумират плодове и зеленчуци между 1 и 4 пъти дневно.

Ежедневният прием на плодове и зеленчуци при жените е по-висок от този на мъжете: средно 58% от жените съобщават, че ядат 1 до 4 порции в сравнение с 51% при мъжете. Същото важи и за дневен прием от 5 или повече порции (15% срещу 10%). Проучването също така показа, че повече мъже, отколкото жени, съобщават, че са пропуснали изцяло приема на плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).

*Порция плодове или зеленчуци за възрастни е 80 г. или като груб ориентир, 1 порция е количеството, което може да се побере в дланта на ръката си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"