fbpx

Проблемът с азерския газ е търговски, не друг, обяви министър Николов

Не са проблем преносът и осигуряването на капацитета на договорените количества азерски природен газ, те могат да бъдат доставени по алтернативни трасета. Проблемът е в търговската част и договора с доставчика. Това стана ясно от коментарите на министъра на енергетиката Александър Николов по време на брифинга му.

В момента се водят разговори на най-високо ниво – президент и премиер, но не всичко зависи от държавата Азербайджан, изтъкна още министърът, като обърна внимание на акционерния състав на консорциума, който оперира доставките на азерския газ.

По отношение на шоковото вдигане цената на природния газ за януари, Николов посочи, че не е бил информиран за цената, предложена от Булгаргаз на КЕВР. В момента на БЕХ е възложено да провери как е направено това ценообразуване. Министърът не отговори в прав текст дали има възражения към работата на „Булгаргаз“, но заяви, че вече ще има пълна прозрачност за всички действия на официалния държавен доставчик.

Николов гарантира, че няма да бъдат допуснати затруднения и фалити на топлофикационните дружества във връзка с поскъпването на газа и държавата ще ги компенсира. По отношение на нерегулирания газов пазар у нас, министърът изтъкна, че българският бизнес е привилегирован и по-конкурентоспособен от останалите държави по отношение цената на газа, тъй като сме страна на първа доставка.

Във връзка с исканата от работодателите по-различна схема за компенсиране високите цени на тока, Николов коментира, че за момента не се оправдават опасенията за много по-голямо поскъпване на електроенергията на европейския борсов пазар. Този отговор на въпроса вероятно означава, че за момента държавата не смята за променя 30-процентния таван на компенсациите, каквото искане има бизнесът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"