fbpx

Съветват предприятията да работят в събота и неделя, за да пестят от скъпия ток

Индустрията да работи в събота и неделя, за да може „по-оптимално да използва енергията“. Това посъветва бизнеса финансовият министър Асен Василев, цитиран от „Сега“.

Ако предприятията работят събота и неделя и избягват най-пиковите дни в седмицата, ще спестят от високите енергийни цени, коментира Василев, като изтъква, че мерките на правителсвото за подпомагане на фирмите ги насърчават да си оптимизират разходите.

От първия брифинг на министъра загодината стана ясно, че проектът за бюджет 22 ще бъде внесен в парламента до края на януари и по думите на Василев е реалистично в средата на февруари месец да имаме приет бюджет.

Все още не е ясно с какъв дефицит ще бъде бюджетът. Според министъра без разходите, свързани с ковид-пандемията, хазната ще е с недостиг под 3%. Още се правели разчети колко ще струват на държавата всички мерки в борбата с пандемията, но вероятно ще са между 3 и 4 млрд. лв.

Тъй като Василев не посочи какви политики ще има бюджетът, той уточни, че няма как за две седмици управление да се направи коалиционната програма, затова през първата половина на годината ще бъдат изработени и устойностени всички политики и в средата на годината ще се актуализира бюджетът с необходимите разходи за тях. „Това е най-прозрачният начин да се харчат публични средства – не с решения на МС, а с одобрението на парламента“, изтъкна Василев.

Стана ясно още, че министерство на финансите не смята да излиза на международните пазари за набиране на капитал, с който да покрие задаващите се през февруари и март падежи по стари задължения на страната, които са в размер на малко под 3 млрд. лв. Те ще бъдат финансирани със собствени средства. Пари за това има, предвид последните данни, според които във фискалния резерв има около 10 млрд. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"