fbpx

Туркменистан влезе в азерския газов микс

От началото на годината са започнали доставките на природен газ от Туркменистан за Азербайджан, съобщава Trend.az.

По силата на сключеното споразумение между двете държави, ежедневно Азербайджан ще получава повече от 4 млн. куб. метра туркменски газ, информира Ибрахим Ахмедов, зам. шеф на отдела за връзки с обществеността на азерската държавна нефтена компания SOCAR. Припомняме, именно с нея българската държава има договор за доставките на 1 млрд. куб. метра газ годишно, които по все още трудно изясняващи се причини не можем да получаваме в пълен обем.

Изданието припомня, че на 28 ноември 2021 година Туркменистан, Иран и Азербайджан подписаха договор за суапови доставки на газ. По силата му през територията на Иран Туркменистан ще доставя около 2 млрд. кубически метра газ годишно в Азербайджан.

По този начин Туркменистан, чиито залежи на газ са третите в света по обем, получава достъп до азерската газопреносна система, по която текат доставките за Южния газов коридор към Европа. Това за момента може да става единствено през територията на Иран, тъй като Русия е твърдо против изграждане на газопровод по дъното на Каспийско море, свързващ директно Туркменистан и Азербайджан.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"