fbpx

България и Ирландия с най-нисък дял на държавните гаранции през 2021-ва

Най-често срещаната форма на условни задължения (в смисъл, че по своята същност са само потенциални, а не действителни задължения) в страните от ЕС са държавните гаранции върху задълженията, а понякога и върху активите на трети страни. През 2020 г. и 2021 г. държавните гаранции, предоставени в ЕС, се увеличиха значително след началото на пандемията от COVID-19.

През 2021 г. най-високият общ процент на държавни гаранции е регистриран в Германия (17,3% от брутния вътрешен продукт), Австрия (17,0%), Финландия (17,0%), Италия (16,0%) и Франция (15,2%). В долния край на скалата нива под 1% от БВП са регистрирани в Ирландия, България, Чехия и Словакия, сочат данни на Евростат.

В повечето държави-членки на ЕС правителството е преобладаващият гарант. Във Финландия, Дания, Швеция, Франция, Австрия, Германия и Белгия може да се види значително ниво на държавни и/или местни държавни гаранции. В някои държави обемът от държавни гаранции се е увеличил с до 11,2 процентни пункта (pp) от БВП между 2019 г. и 2021 г. (преди COVID-19 до края на 2021 г.). Като цяло гаранционният растеж се забави през 2021 г. в сравнение с 2020 г. (първата година от пандемията). През 2021 г. гаранционните ставки в някои страни намаляха като % от БВП, което също се дължи отчасти на растежа на БВП.

Нивото на задълженията на публичните корпорации, класифицирани извън държавното управление, през 2021 г. варира в широки граници в държавите-членки на ЕС. Значителни задължения са регистрирани в Гърция (163,0% от БВП), пред Холандия (99,1%), Германия (94,9%), Люксембург (73,5%) и Франция (70,2%).

За разлика от тях малки задължения на публични корпорации са регистрирани в Словакия (3,6%), следвана от Испания (5,6%), Румъния (8,3%), Хърватия (9,1%), Литва (10,0%) и България (11,6%).

Основната причина за високото ниво на тези задължения в някои държави членки е, че данните включват контролирани от правителството финансови институции, например публични банки. Повечето от задълженията на банките се състоят от депозити, държани от домакинства или други частни или публични субекти. Като цяло финансовите институции отчитат големи суми дългови задължения и в същото време имат значително ниво на активи, които не са обхванати от това събиране на данни.

През 2021 г. Кипър остава страната с най-висок запас от необслужвани кредити (активи) на държавното управление – 20,2% от БВП. Това се дължи на голяма сделка през 2018 г., при която необслужваните заеми от кипърска публична финансова корпорация (класифицирана извън правителството) бяха прехвърлени на държавна единица.

Други три държави-членки на ЕС регистрират дял над 1% от БВП: Словения (1,8%), Португалия (1,4%) и Хърватия (1,1%). За значително мнозинство от държавите-членки на ЕС необслужваните заеми са намалели през 2021 г. в сравнение с 2020 г. За Кипър, Словения и Португалия по-голямата част от необслужваните заеми се отнасят за заеми на финансови структури за деблокиране. В случая с Хърватия цифрата се отнася главно до заемите на национална банка за развитие (класифицирани като държавно управление).

През 2021 г. задълженията, свързани със задбалансови публично-частни партньорства (ПЧП, дългосрочни договори за строителство, при които активите се записват извън държавните сметки), са на или под 2% от БВП във всички държави от ЕС. Португалия има най-висок дял (2,0% от БВП), следвана от Словакия (1,5%) и Унгария (0,9%).

И в Португалия, и в Словакия задълженията са свързани главно с проекти за магистрали. В много страни от ЕС се наблюдават извънбалансови ПЧП на ниво централно правителство. Само в няколко държави, като Испания и Белгия, те също са свързани с държавни и местни власти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"