fbpx

България не може да продава и преработен руски петрол, предупреди Брюксел

България не може да продава руски петрол на трети страни, включително ако е преработен. Това изрично са заявили от Европейската комисия в отговор на въпрос на Свободна Европа.

Припомняме, в момента тече дискусия със служебния кабинет, който смята, че страната ни не може да изнася само получения от Русия суров петрол, но това не важало за преработените в Лукойл Нефтохим продукти.

Вчера дори стана ясно, че ръководството на рафинерията се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъците върху печалбата си в страната. В замяна на това кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024 г., както и да изнася продукти, добити от преработката на руския нефт.

Припомняме, от 5 декември влиза в сила ембарго за вноса на руски петрол в ЕС по море, като България, поради специфичното си географско разположение, получи право на дерогация на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период.

Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен”, се заявява в отговора на говорител на Комисията до „Свободна Европа“.

В него е цитиран и член от насоките на Еврокомисията, който изяснява забраната за препродажбата и уточнява, че властите в държавите членки трябва да се уверят, че не купуват петролни продукти, произведени от руски нефт в тези държави, които са получили изключение от ембаргото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"