fbpx

Галопираща инфлация, стагнация… Великобритания в „плен на стагфлацията“

Великобритания е „изцяло в плен на стагфлацията“, смята Тони Данкър, генерален директор на Конфедерацията на британската индустрия (CBI), основната организация на работодателите в страната, която откри своята годишна конференция в Бирмингам.

Отново сме се събрали в извънредни времена. Великобритания е в плен на стагфлацията – засегната от галопираща инфлация и отрицателен растеж“, заявява Данкър, цитиран от Capital.fr. „Ние знаем как да се борим с инфлацията. Ние знаем как да се борим с рецесията. Но наистина не знаем как да се борим с двете заедно“, изтъква той.

Великобритания навлезе в рецесия и се очаква нейният брутен вътрешен продукт да се свие с още 1,4% през следващата година, твърдят от OBR (Офис за бюджетна отговорност), органът, който се занимава с прогнозиране на публичния бюджет. Инфлацията е 11%, което е рекорд от четири десетилетия.

„Нямаме нито хората, нито производителността, от които се нуждаем“

Премиерът Риши Сунак ще участва на конференцията в Бирмингам, „където ще изнесе реч, фокусирана върху темата за иновациите“, според Даунинг стрийт.

Тони Данкър определя три приоритета за икономическия растеж. Според него правителството трябва да „деблокира инвестициите в частния сектор“. То трябва да „промени икономическите правила“, за да се преодолеят политическите пречки. От своя страна компаниите трябва да „дадат доказателства за още повече изобретателност и конструктивност“.

Директорът на CBI говори и за имиграцията, която според него е „единственото нещо, което е увеличило потенциалния растеж на нашата икономика от март насам„.

Не забравяйте, че БВП е прост резултат от две неща: хората и тяхната производителност. И е време да бъдем честни и да признаем: нямаме нито хората, от които се нуждаем, нито необходимата ни производителност“, подчертава Данкър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"