fbpx

Руската енергия с рязко намаляващ дял в Европа

Според сезонно коригираните стойности, делът на Русия във вноса на енергия в ЕС е доста стабилен до първото тримесечие на 2022 г. (между 26,0% и 27,6%). Делът намалява рязко между първото и второто тримесечие на 2022 г., като низходящата тенденция продължава и между второто и третото тримесечие на 2022 г.

Като цяло делът на Русия във вноса на енергия в ЕС е спаднал с повече от 10 процентни пункта между първото и третото тримесечие на 2022 г. – от 25,5% на 15,1%, сочат данните на Евростат.

През второто тримесечие на 2022 г. общият дял на Съединените щати и Обединеното кралство е с 1,4 процентни пункта по-висок от този на Русия и тази разлика е нарастнала до 4,8 процентни пункта през третото тримесечие на 2022 г., когато вносът на енергопродукти от Съединените щати представлява 12,2% от общия обем, а от Обединеното кралство 7,7%.

Междувременно Ройтерс, че Европейската комисия има готово предложение за въвеждане на горна граница на цената на газа за една година от 1 януари 2023 г. Това гласи проектозакона, видян от агенцията, в който не са посочени стойности за действителния таван. Представител на ЕС обаче е информирал, че Комисията ще предложи цена, по-висока от тази, която искат поддръжниците на тавана.

Дипломат от този лагер е заявил прпед Ройтерс, че групата на мнозинството очаква лимитът от около 150-180 евро за мегаватчас (MWh), за да може таванът да бъде активиран няколко пъти в годината. „В противен случай ще имаме таван на хартия, който на практика никога няма да влезе в сила“, е изтъкнал дипломатът.

Проектозаконът на Комисията – който трябва да бъде одобрен от страните от ЕС, за да влезе в сила – гласи, че механизмът за корекция на пазара е насочен, за да предотврати повторение на пикове на цените, наблюдавани през август, когато цените на TTF за месец напред достигнаха 314 евро/MWh на 26 август и останаха над 225 евро/MWh за две поредни седмици.

Министрите ще обсъдят тази седмица формулата за тавана, точното му ниво, както и размера на разликата между Title Transfer Facility (TTF) – базираната в Холандия газова борса, която служи като еталон за Европа за тръбопроводен газ – и световни цени на LNG.

Ройтерс припомня, че скептиците имат редица опасения, включително относно гарантирането, че ограничението няма да доведе до повишено потребление на газ, правни рискове за съществуващи дългосрочни договори и насочване на повече търговия към извънборсовия (OTC) пазар и трети страни.

Източниците на агенцияна обаче прогнозират, че разделени както винаги, страните от ЕС едва ли ще постигнат съгласие по тези важни подробности за таван тази седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"