fbpx

България сред петте страни в ЕС с най-голям дял от разходите за храна

През 2020 г. „Жилище, вода, електричество, газ и други горива“ представляват повече от една четвърт (25,7 %) от разходите на домакинствата в ЕС, което е с 2,2 процентни пункта повече в сравнение с 2019 г.

„Храни и безалкохолни напитки“ ( +1,8 п.п.) и „Обзавеждане и домакинско оборудване“ (+0,5 п.п.) също отбелязват увеличения сред категориите разходи на домакинствата, представляващи съответно 14,8 % и 6,0 % от общите разходи през 2020 г., сочат данните на Евростат.

Агенцията коментира, че тези данни съответстват на на мерките за блокиране и контрол на мобилността, предизвикани от ковидпандемията. Ограниченията очевидно са имали въздействие и върху други категории, най-вече „Ресторанти и хотели“ (-2,7 pp), „Транспорт“ (-1,5 pp) и „Отдих и култура“ (-0,9 pp), като те представляват 6,0 %, 11,6 % и 7,8 % съответно от общите разходи през 2020 г.

Българските домакинства отделят за битови нужди „Жилище, вода, електричество, газ и други горива“ 20% от разходите си, което е под средното ниво за ЕС. В същото време за храна и безалкохолни напитки домакинствата ни отделят 20.7% от разходите си, което е много над средното за ЕС (14.8 на сто). По този показател страна ни е сред първите 5 държави в ЕС. Домакинствата ни са и сред едва петте страни от ЕС, които отделят най-голяма част от разходите си за храна.

Що се отнася до разходите за здраве, България е първа в ЕС, като домакинствата ни отделят 7.2% при 4.6 средно за ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"