fbpx

Газовите запаси на Украйна достигнаха исторически минимум

Запасите в подземните газови хранилища на Украйна са спаднали до своя исторически минимум за този период на годината, съобщава Газпром, цитиран от „Новости“.

Страната е влязла в зоната на историческия минимум на 24 декември, когато запасите са били 14,37 млрд. куб. метра, което е с близо 10 млрд. по-малко от показателите за миналата година. На 25 декември нивата са продължили да спадат.

През есента в Украйна се появи дефицит на енергоресурсите, необходими за производството на ток. Експертите свързват това както с високите цени на природния газ, така и с изтощаване на запасите от въглища в страната.

В същото време премиерът Денис Шмигал уверява, че страната е готова за зимата, независимо от енергийната криза в Европа, а през декември той е заявил, че Украйна няма проблеми с природния газ и въглищата. Шмигал даже е анонсирал, че през 2022 година ще стартира програма за намаляване с 40% потреблението на газ.

В същото време бившият премиер на Украйна Владимир Гройсман обвини настоящата власт за кризата, допускайки, че ръководството вероятно цели подриване на енергийната сигурност. И експремиерът Юлия Тимошенко коментира случващото се, обвинявайки властите, че „жестоко и цинично“ лъжат украинците за ситуацията с газа.

Междувременно от Газпром съобщиха, че от 22 декември работят в режим на есенно-зимни максимуми. Причината е аномално ниските среднодневни температури – до минус 17 градуса, в регионите на действие на единната система за газоснабдяване. Дневните доставки на газ за руските потребители са достигнали до 1,656 млрд. куб. метра.

В тези дни – на 23 декември, е регистриран и исторически рекорд за дневни доставки на природен газ за Китай. Компанията съобщава също така, че доставките на газ за европейските потребители се осъществяват съгласно заявките и в пълно съответствие с действащите договорни задължения.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"