fbpx

Шефът на Pfizer Алберт Бурла обявен за мениджър на годината

CNN Business посочи за главен изпълнителен директор на годината изпълнителния директор на Pfizer Алберт Бурла

Коментирайки основанието за това, от CNN изтъкват, че макар пандемията Covid-19 далеч да не е приключила, животът в много отношения се е върнал към нещо, наподобяващо нормалност за мнозина. Това е до голяма степен, защото сега има множество ваксини срещу коронавирус, включително една от Pfizer.

Бурла се присъединява към предишните победители Марк Бениоф от Salesforce (CRM), изпълнителният директор на Target (TGT) Брайън Корнел и на Chipotle (CMG) Браян Никъл.

Бурла беше нашият избор за всичко, което Pfizer направи през година, в която ваксините срещу Covid станаха масови (ваксината дори беше обявена за дума на годината от Merriam-Webster) и помогна за стабилизиране на американската и световната икономика, изтъкват още от CNN Business.

Pfizer направи много добро за човечеството и ние сме много, много горди с това“, казва Бурла в интервю за CNN Business. „Не само успяхме да спасим толкова много животи… но в момента се радваме на високи нива на корпоративна репутация. Хората ни харесват.“

Pfizer обяви в последното си съобщение за приходите през ноември, че е генерирало 13 милиарда долара приходи от ваксината през третото тримесечие и че сега очаква 36 милиарда долара приходи от нея за цялата година.

Pfizer не е единствената компания, която е разработила ваксина. Но лидерът на Big Pharma, дори повече от европейския си партньор BioNTech (BNTX) или конкурентния разработчик на ваксини Moderna (MRNA), се превърна в синоним на борбата срещу Covid.

Ваксината Pfizer/BioNTech е първата одобрена в Съединените щати за деца на възраст от 5 до 11 години. Но много родители на дори по-малки деца сега чакат да чуят кога ваксината може да бъде одобрена за бебета, малки деца и деца в предучилищна възраст.

Бурла споделя, че разбира разочарованието на родителите, които са напълно ваксинирани, но не могат да защитят най-малките си деца.

Работим много интензивно върху това, за да сме сигурни, че можем да намерим решение“, изтъква Бурла.

Разглеждаме различни дози, доста под дозите, които са били използвани за възрастни и по-големи деца. Ние знаем, че ще бъде безопасно. Това, което търсим да видим, е дали това ще ги защити, като даваме по-нискат доза„, добавя той.

Освен това Pfizer разработи хапче, което може драстично да намали риска от тежки усложнения, хоспитализация и смърт за хора, заразени с вируса. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ междувременно одобри пероралното лечение с Paxlovid на Pfizer.

Но Бурла подчертава пред CNN Business, че хапчето не е предназначено да бъде заместител на ваксината.

Ако Pfizer трябва да произвежда специфични за Omicron ваксини, това няма да забави производството на съществуващата ваксина, уверява Алберт Бурла.

Целим се към четири милиарда дози годишен производствен капацитет на настоящата ни ваксина. И ако трябва да превключваме между двете, старата и новата, все пак ще направим четири милиарда„, казва той.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"