fbpx

България сред седемте страни в ЕС с ръст на търговията на дребно

магазин за дрехи, наеми, софийски молове

Едва седем страни от ЕС, сред които и България (+1,6%), отбелязват през юли годишен ръст на търговията на дребно. Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият годишен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Словения (-16,3%), Естония (-8,6%) и Унгария (-7,6%). Най-голямо увеличение се наблюдава в Испания (+8,6%), Кипър (+8,0%) и Люксембург (+6,9%), сочат данните на Евростат.

В ЕС продажбите на дребно намаляват с 1,2% спрямо година по-рано, а в еврозоната с 1,0%. В ЕС обемът на търговията на дребно е намалял с 3,9% при автомобилните горива и с 2,4% при храните, напитките и тютюневите изделия, докато е нараснал с 0,7% при нехранителните стоки.

Спрямо предходния месец юни обемът на търговията на дребно се е увеличил с 0,2% в еврозоната и с 0,3% в ЕС.

В ЕС обемът на търговията на дребно намалява с 1,1% при автомобилните горива, докато се увеличава с 0,2% при храни, напитки и тютюн и с 0,6% при нехранителни стоки.

Сред държавите членки, за които има налични данни, най-големият месечен спад в общия обем на търговията на дребно е регистриран в Дания и Ирландия (и двете -2,3%), Холандия (-1,4%) и Люксембург (-1,3%).

Най-голямо увеличение се наблюдава в Португалия (+1,1%), Швеция (+1,0%) и Кипър (+0,8%).

България отчита лек спад от -0,1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"