fbpx

България сред страните в ЕС с най-много жени на мениджърски позиции

През третото тримесечие на 2020 г. над 9,5 милиона души са заемали ръководна позиция в ЕС: 6,2 милиона мъже и 3,3 милиона жени. Въпреки че жените представляват почти половината от всички заети лица в ЕС (46%), те са слабо представени сред мениджърите (34%), сочи проучване на Евростат.

От статистическата агенция коментират, че настоящата пандемия на COVID-19 е довела до безпрецедентни промени на работното място. В резултат на това, мениджърите са изправени пред предизвикателствата да планират, ръководят, координират или извършват други дейности, критични за доброто функциониране на техните екипи, компании или организации. Независимо, че и жените, и мъжете допринасят с различни качества в управлението на кризи, жените са представени по-малко на ръководно ниво.

България обаче е сред страните, с най-голям дял на жени на ръководни длъжности – по-висок от средния за ЕС. У нас при 153,2 хиляди мениджърски позиции, 89,3 хиляди са заети от мъже и 63,9 хил. – от жени.

Първа е Латвия (45%), следвана от Полша (44%), България, Унгария, Словения и Швеция (всички 42%).

В противоположния край на скалата жените представляват едва около една четвърт от мениджърите в Хърватия (24%), Холандия (26%) и Кипър (27%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"