fbpx

Хотелите в София ще „изплуват“ за две години, смятат мениджъри

Повечето от мениджърите на хотели в столицата очакват приходите от 2019 г. да бъдат достигнати към втората половина на 2022 г.

Това показва проучване на консултантската компания за недвижими имоти Cushman & Wakefield Forton сред мениджъри на 4 и 5-звездни хотели с общо 1405 стаи, разположени в централни райони на София.

Анкетите са правени от края на юни до средата на юли.

Пазарът премина през спад на приходи и заетост над 70% в първата половина на 2020 г. Въпреки затрудненията, прогнозите на мениджърите са общото възстановяване на икономиката след 2020 г. да „издърпа“ и хотелския сектор в следващите две години.

Най-голям брой от анкетираните мениджъри – 71%, прогнозират възстановяване на хотелския пазар в София до две години. Равен брой отговорили очакват връщането към обичайните нива на бизнес да отнеме съответно по-малко от година и над 3 години.

Към края на юни работят по-голямата част от хотелите, включващи 79% от общия брой стаи. 13% се очаква да отворят до три месеца, а 8% остават затворени без яснота кога ще отворят. Отваряне през есенните месеци планират хотели, които преобладаващо разчитат на заетост от събития и  бизнес пътувания, т.е. сегменти, които обичайно се засилват към края на годината.

Друга група въпроси обхваща движението на приходите и на заетостта спрямо първата половина на 2019 г. За мащабите на сегашната пазарна ситуация е показателен фактът, че над половината от отговорилите посочват повече от 70% спад и по двата показателя.

При хотели с 30% от общия брой стаи заетостта е намаляла с под 50% спрямо 2019 г., а с най-малък дял са тези посочили между 50 и 70% спад. При приходите спадът е по-стръмен, което показва тенденция към намаляване на цените при някои хотели в опит да се възстанови заетостта.

„Хотелският пазар в София е минавал през пикове и спадове, но никой от тях не е бил толкова рязък. Първата половина на 2020 г. върна сектора години назад заради спрените полети, липсата на туристически и бизнес пътувания, карантинния период и като цяло – слабата икономическа активност. Притеснителна е неяснотата около развитието на епидемията и последиците за бизнеса от евентуална втора вълна в близките месеци“, казва Пламен Бачев, партньор и мениджър „Консултиране, оценки и хотели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Според него в най-благоприятна ситуация са малките хотели в центъра на София, разчитащи на заетост основно от бизнес пътувания.

Макар и бавно хотелският пазар в София показва признаци на възстановяване. За това говори и откриването на нов хотел с 400 стаи в петзвездния сегмент – Grand Hotel Millennium.

През септември е планирано и отварянето на друг хотел във високия сегмент – Hyatt Regency, което също бе отложено заради епидемичната обстановка. Неяснотата около развитието на епидемията обаче остава, а с нея – и безпокойството около представянето на сектора в краткосрочен план.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"