fbpx

Къмпингите в ЕС най-малко засегнати от ковид ограниченията

Миналогодишните пролетни и летни ваканции бяха сериозно засегнати от COVID-19, поради ограничения за пътуване, промени в предпочитанията за пътуване, както и други предпазни мерки, предприети в отговор на пандемията. В резултат на това туризмът беше сред секторите, най-засегнати от пандемията COVID-19, въпреки че въздействието варира в различните видове туризъм, коментира Евростат в новата си статистическа публикация.

По време на високия туристически сезон (от април до септември 2020 г.) броят на нощувките в местата за настаняване в ЕС регистрира спад от 56% в сравнение със същия период през 2019 г. Спадът беше по-висок за международния (-74%), отколкото за вътрешния туризъм (-38%).

Между април и септември 2020 г. хотели и подобни заведения отбелязват най-висок спад (-63% в сравнение със същия период през 2019 г.), последван от ваканционни квартири под наем (-49%).

Къмпингите в ЕС са най-малко засегнати от типа туристическо настаняване (-38%). Подобно на целия сектор, нощувките в къмпингите спадат повече за международния (-57%), отколкото за вътрешния туризъм (-26%).

Нощувките в къмпингите между април и септември 2020 г. намаляват във всички държави-членки на ЕС в сравнение със същия период на 2019 г., като Гърция е най-засегната (-57%). През този период Естония, Литва, Хърватия и Испания регистрират намаления с повече от 50%. В другия край на скалата са Чехия, Дания, Холандия и Германия, чиито спад е под 5%.

За България и още пет страни от ЕС Евростат не разполага с данни.

Когато се разглежда броят на нощувките в къмпингите на ЕС от местни туристи, ситуацията се различава. За разлика от общото развитие, броят на нощувките се е увеличил в 10 държави-членки на ЕС (с налични данни) между април и септември 2020 г. в сравнение със същия период през 2019 г. Словения е регистрирала най-голямо увеличение (+ 76%), следвана от Австрия (+ 32%) и Белгия (+ 25%).




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"