fbpx

Хотелиерите дават на съд заповедта на здравния министър

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) e входирала жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов от 18 март, с която затвори спа центровете и заведенията в хотелите и другите места за настаняване, но без държавата да предложи каквито и да е компенсации на бизнеса.

В жалбата на национално представената професионална организация се подчертава, че от началото на кризата, породена от пандемията на Ковид-19, единственият сектор от туристическата индустрия, който не бе обезщетен от държавата за принудителното си спиране на работа и ограниченията, които възпрепятстваха дейността му е хотелиерският.

За да не бъдат компенсирани със средства от държавата хотелите, те оставаха формално отворени, въпреки че реално не можеха да извършват дейност, заявяват в официална позиция хотелиерите.

Хотелите през последната година бяха буквално оставени да оцеляват „на мускули“, подчертават от асоциацията.

Те коментират, че непознаването на спецификите на сектора е станало видно и от заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, която затвори спа центрове, басейни и всички заведения в местата за настаняване в пълно противоречие на разписаните в Закона за туризма изисквания за тяхната дейност.

Въпреки усилията на хотелиерите да обслужат своите клиенти с доставки на храна и питиета по стаите, това напрактика бе невъзможно, обясняват от бранша. Тъй като гостите закусват, обядват и вечерят в един и същи за всички посетители часови пояс, а за да бъдат обслужени качествено за всеки две стаи реално трябваше да бъде осигурен по един сервитьор. Подобно количество персонал не е предвиден и при пълна заетост на хотелите. Това заедно със затворените спа центрове доведе до понижаване на нивото на хотелските услуги, откази от резервации и преки загуби за бизнеса, които държавата не компенсира по никакъв начин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"