fbpx

Почиваме в Гърция срещу отрицателен ПСР или ваксинация

Туристите ще могат да посещават Гърция само ако представят отрицателен PCR, или сертификат, че са ваксинирани.

Това е съобщил ресорният министър на туризма  Харис Теохарис, цитиран от „Сега“.

Предвиденият строг протокол по спазване на противоепидемичните мерки ще изисква всички работещи в туризма да имат имунизация.

Официалното откриване на летния сезон в Гърция е планирано за 14 май, но ако има сериозно подобрение в битката с Ковид-19, може да е и по-рано.

На границата властите ще прилагат бърз тест за коронавирус. Осигурени са специализирани хотели за туристи, които покажат симптоми на заразяване. В първите дни на април започва масово ваксиниране на работещите в туризма, осигурени са достатъчно дози, уверяват от гръцкото здравно министерство.

Припомняме, Европейската комисия представи преди седмица и идеята за „зелен паспорт“, който удостоверява или ваксинация, или наличието на отрицателен ПСР, или документ за антитела, доказващ прекаран Ковид-19.

„Паспортът“ ще може да се ползва с мобилно приложение, но и на хартиен носител. Страните членки няма да са задължени да признават сертификата за приемане на чужди глаждани, а всяка държава ще може да реши сама за себе си. Според последната информация от Брюксел зелените сертификати ще могат да бъдат въведени от 15 юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"