fbpx

Отпадане на визите за Русия и Турция поиска туристическият ни бранш

Отпадане на визите за Русия и Турция поискаха от от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). От бранша подчертават, че секторът е изключително зависим от източните пазари и съседните ни държави. Изтъква се в същото време, че с част от тях страната има „изключително бюрократичен и скъп визов режим“.

От асоциацията смятат, че въпреки ограниченията за България като държава членка на ЕС може да бъде намалена визовата бариера пред туристически пазари като Русия, Турция и страните от Бизкия и Далечен изток, без това да повишава риска за сигурността на страната и ЕС.

Ако цялостното отпадане на визите не е възможно, те предлагат да се въведе облекчена процедура по издаването им. Освен това документите трябва да струват възможно най-евтино, както и да се предостави възможност кандидатите за виза да подават документи онлайн и да получават отговор по мейл дали са одобрени или отхвърлени. Одобрените да имат възможност да получат визата на летището при пристигане.

Ако ЕС не ни разрешава промяна във визовата политика на ЕС за пътуване с цел туризъм, правителството да настоява за годишни компенсации по 1 милиард евро за руския пазар и 1 милиард евро за останалите пазари, с които България има визов режим, настоява се още в становището на БХРА.

Асоциацията е формулирала още няколко искания, които могат да облекчат поредния много тежък и проблемен сезон:

  • Промяна в Закона за местните данъци и такси за намаляване на туристическия данък и промяна на срока за определянето му
  • 5-годишен мораториум върху данък сгради за незавършени и невъведени в експлоатация строежи
  • Възможност за повторно презаверяване на разрешенията за строеж
  • Да се разшири и усъвършенства помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети, автомобили, ж.п. транспорт, особено в крилата на сезона, т.н. междинен и рекламен сезон.
  • Да се намалят концесионните такси за плажовете за следващите 3 години (Мярката трябва да е обвързана със сериозно намаляване цените на услугите)
  • Да се въведат ваучери за настаняване
  • Запазване на 9 % ДДС за ресторантите и заведенията, категоризирани по Закона за туризма
  • Да се разреши на общините да освобождават бизнеса 1 година след излизане от пандемията от заплащане на такси, наеми и цени на услуги, вкл. такса битови отпадъци, тротоарно право и др.
  • Да се делегират по-сериозни права на Консултативния съвет по въпросите на туризма по формирането и реализацията на туристическата политика  
  • Туристическият данък да се разходва само за дейности, свързани с туризма



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"