fbpx

Хипермаркетите поискаха държавни компенсации или отваряне

Сдружението за модерна търговия поиска по-сериозни държавни компенсации на големите нехранителни магазини.

Сдружението разпространи декларация, в която се казва, че през последната година участниците на пазара на нехранителни стоки са поставени в изключително трудна ситуация. Техните магазини  са затваряни напълно или частично на три пъти, беше регистриран огромен спад в оборотите и някои фирми вече са на ръба на фалита. Ето защо компаниите очакват държавата да ги подкрепи.

Изтъква се, че за разлика от малките и средни предприятия, големите търговци могат да се възползват само от мерките „60:40“, „Заетост за теб“ и „Запази ме“, през които е предвидена компенсация и подкрепа по отношение на разходите за труд и запазване на екипите. В същото време, при почти нулеви приходи, всички останали техни разходи продължават да текат, което води до много тежки последици за бизнеса. По тази причина Сдружението за модерна търговия настоява:

  • Обхватът на мярка „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП“ през НАП, която предвижда подкрепа за затворени малки и средни предприятия в размер на 10% от оборота без ДДС, да бъде разширен и към големите компании.
  • Обхватът на мярка „Подкрепа за средни предприятия по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ също да бъде разширен към големи предприятия.
  • Да се разшири обхватът на програма „Запази ме“ като в нея да могат да бъдат включени и служители на затворени обекти, които към момента нямат право на компенсации по мярката. Това са юристи, финансисти, служители за дистанционно обслужване на клиенти, охрана, поддръжка и така нататък.
  • Редуциране на данък сгради и такса смет за периода на затваряне на обектите;
  • Замразяване на данъчните плащания за периода на затваряне на обектите.

В същото време още веднъж се подчертава, че затварянето на големите магазини за нехранителни стоки е неефективна мярка от здравна гледна точка. Нейното допълнително удължаване ще бъде негативно за редица големи бизнеси, за българската икономика и за държавния бюджет. Затова водещите ритейлъри в сектора на търговията с нехранителни стоки настояват мярката да бъде отменена, което не само ще допринесе за справяне с пандемията, но и ще помогне за избягването на пагубния икономически ефект.

Припомняме, новата заповед на здравния министър оставя хипермаркетите затворени, като разрешава търговска дейност за тези, които могат да я реализират на открити площи.

Не на последно място се изтъква, че удължаването на мярката ще има негативни ефекти и за държавния бюджет. Първият е, че ще намалеят приходите в него, тъй като компаниите в този бранш работят напълно „на светло“ и плащат данъци и осигуровки върху реалните си приходи и възнаграждения на служителите. Вторият е, че се увеличат бюджетните разходи, тъй като когато бизнесът на тези компании е на практика затворен и не генерират оборот, те са принудени да освобождават служители или да ги пускат в неплатен отпуск и затова е нормално да очакват компенсации от страна на държавата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"