fbpx

Властите с реверанс към хипермаркетите

Изненадващо властите решиха да разхлабят някои от мерките в локдауна само три дни след тяхното въвеждане.

Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който се включи в редовния седмичен брифинг на здравния министър.

Той обяви, че е издал указания, които ще позволят хипермаркетите и магазините за нехранителни стоки да възобновят дейност.

Условията са:

  • Самостоятелните магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, за които има директен достъп от улицата, могат да продължат своята дейност при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.
  • Магазините с търговска площ над 300 кв м могат да продължат да работят с клиенти, като обособят търговска площ до 300 кв метра с преградни стени, ленти, щандове.
  • Извън търговските обекти на открити площи ще може да се извършва търговска дейност също при спазване на всички противоепидемични изисквания.

При последното указание властите вървят след събитията, тъй като някои магазини вече превърнаха паркингите си в търговски площи.

Що се отнася до големите магазини, които могат да работят, ако обособят площ до 300 кв. метра, то не е ясно практически как това ще може да се осъществи, тъй като различните артикули, предлагани от тези хипермаркети, са разпръснати из цялата площ на магазина и клиентите трябва да обикалят, за да вземат това, което търсят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"