fbpx

Сенатори от САЩ с критика към корумпирана България

Американските сенатори Боб Менендес (демократ) и Джим Риш (републиканец), разпространиха съвместно изявление за отношенията на САЩ с България, свързано с началото на предизборната кампания. То е качено на официалния институционален сайт на сенатор Менендес и макар да не е документ на Сената, показва позициите на двете водещи партии в парламента на САЩ.
Боб Менендес е председател, а Джим Риш член на Сенатската комисия по международни отношения.

Публикуваме изявлението им без редакция:

„Съединените щати и България имат стабилни и нарастващи отношения, например в рамките на НАТО, които като цяло са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

България е с най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за свобода на медиите на „Репортери без граници“. Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание.

В продължение на почти осем месеца, в непрекъснати протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независима медия и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения.“
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"