fbpx

САЩ ни предлагат „хибридно решение“ за АЕЦ „Козлодуй“ и „Белене“

САЩ предлагат „хибридно решение“, обвързващо АЕЦ „Козлодуй“ и проекта „Белене“, при който вариант оборудването, купено за втората ни АЕЦ, се инсталира в Козлодуй.

Това става ясно от съобщение на фейсбук страницата на американското посолство у нас за посещение на посланик Хоро Мустафа в Козлодуй. Там тя се е срещнала и разговаряла с ръководството на АЕЦ-а.

„Като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври, посланик Мустафа посети АЕЦ „Козлодуй“, за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България“, информира текстът, публикуван във фейсбук.

Става ясно, че посланикът и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ са обсъдили как Козлодуй да се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения.

„Двете страни обсъдиха хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила преди за проекта „Белене“, допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици“, се казва в съобщенето.

Коментира се, че такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия.

В края на съобщението от посолството уверяват, че успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"