fbpx

ЕК активира финансовия пакет, независимо от ветото на Унгария и Полша

Европейският съюз ще стартира финансовия пакет на стойност 1,8 трлн. евро, за да съживи засегнатата от Covid кризата икономика на блока, дори ако Унгария и Полша продължават да се опитват да наложат вето върху проекта.

Това е заявил еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони, съобщава БНР по информация на Ройтерс.

„Няма да капитулираме пред ветото“, изтъква Джентилони по време на конференция, организирана от италианския мозъчен тръст – Института за международни политически изследвания (ISPI)  и външното министерство на страната. „Предпоставката е, че сме много ясни по отношение на тези държави членки, ще продължим без тях“, подчертава бившият италиански премиер.

Припомняме, Будапеща и Варшава наложиха вето върху приемането на бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,1 трлн. евро и на Фонда за възстановяване за 750 млрд. евро, тъй като законът за бюджета включва клауза, която обвързва достъпа до тези средства със спазването на върховенството на закона, което те не приемат.

Джентилони коментира още, че макар да е притеснен от продължаващото противопоставяне с двете източноевропейски държави, е уверен, че то ще бъде преодоляно чрез споразумение, благодарение на „пътищата на дипломацията“.

Междувременно световните агенции цитираха вицепремиера на Полша Ярослав Говин, който е заявил, че Полша е готова да отмени ветото си върху финансовия пакет, ако лидерите на ЕС подкрепят пояснителна декларация за връзката между фондовете и върховенството на закона.

По думите на Говин, Полша е осъзнала, че ветото върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и фондът за възстановяване ще навреди на Полша и други страни от общността финансово.

“Всички осъзнаваме, че в случай на полско или унгарско вето, ще има временен бюджет, който не би бил добър за Полша и за останалите 26 държави-членки“, изтъква Говин.

В тази връзка той коментира, че компромисът  ще е в общ интерес на всички, а постигането му е възможно чрез пояснителна декларация, в която се тълкува какво се има предвид под принцип на правовата държава. Такава декларация ще трябва да бъде приета от лидерите на общността, уточнява Говин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"