fbpx

Евролидерите успяха да отблокират бюджета от 1,8 трлн. евро, Орбан обяви победа

Текстът е от Euractiv.bg

Лидерите на Европейския съюз приеха в четвъртък компромиса, които постигна Германия с Унгария и Полша за отблокиране на бюджетния пакет на общността на обща стойност 1,8 трилиона евро. Европейската комисия поясни, че механизмът за върховенство на закона ще бъде валиден от 1 януари.

Пет месеца след като беше договорена и след три седмици на интензивна блокада от Унгария и Полша, лидерите дадоха последната си благословия за безпрецедентната бюджетна сделка на ЕС за преодоляване на най-тежката рецесия от един век.

Пакетът от 1,8 трилиона евро ще бъде изразходван до 2027 г. за стимулиране на икономиката на блока в условията на пандемията  и в същото време за подсилване на европейските икономики. В бъдеще те трябва да станат по-устойчиви и цифрови, отчасти благодарение на възстановителния план в размер на 750 милиарда евро.

Лидерите приеха компромиса, който Германия постигна след преговори с Унгария и Полша за оттегляне на ветото заради възраженията им срещу новия механизъм за обвързване на еврофондовете с върховенство на закона.

Германия, която в момента е шестмесечен ротационен председател, договори тълкувателна декларация, възприета от премиерите на Унгария и Полша Виктор Орбан и Матеуш Моравецки като “победа“.

Ние сме много близо да постигнем много добро споразумение за единството на ЕС“, каза Орбан по пътя си към срещата на върха. “И още по-важно, не само за победа на ЕС, но ние се борим и за победа на здравия разум”, коментира той.

Декларацията за върховенството на закона остава непокътната по отношение на същността и обхвата на механизма, което ще позволи спиране на евросредства за държавите в случаи на корупция или конфликт на интереси, засягащи еврофондове, или ако е подкопана независимостта на съдебната система.

Ако Будапеща и Варшава не бяха отблокирали споразумението, Комисията беше подготвена да ги заобиколи.

Комисията няма да може да започне санкционна процедура срещу никоя държава-членка, докато Съдът на ЕС не се произнесе за законността на механизма, тъй като унгарците и поляците възнамеряват да го оспорят.

Това забавяне би послужило на Орбан да диша спокойно преди унгарските избори през 2022 г., тъй като решението на ЕС може да дойде след гласуването. Но механизмът ще продължи да се прилага със задна дата от 1 януари 2021 г., след като има решение на съда на ЕС и както първоначално беше договорено от правителствата и Европейския парламент.

Това беше едно от основните притеснения сред големите защитници на механизма в Европейския парламент и националните столици, като холандския премиер Марк Рюте.

Дипломати от ЕС заявиха пред EURACTIV, че председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен е потвърдила пред лидерите на ЕС в залата, че механизмът ще се прилага със задна дата от 2021 г.

Европейският парламент трябва да одобри следващата седмица многогодишната финансова рамка – седемгодишния бюджет на ЕС в размер на 1,1 трилиона евро и механизма за върховенство на закона.

Евродепутатите, участващи в преговорите по механизма, изразиха в четвъртък своето удовлетворение от сделката на лидерите на ЕС.

Петри Сарвамаа (ЕНП, Финландия) написа в Tуитър: “Имаме исторически условия за налагане на върховенство на закона върху бюджета на ЕС и плана за възстановяване“.

Законодателите от ЕС трябва обаче да преодолеят още няколко препятствия, преди средствата за възстановяване да започнат да текат през втората половина на 2021 г., както се надяват и очакват представители на европейските институции.

Следващата седмица ще има преговори и за детайлите по Механизма за възстановяване и устойчивост на стойност 672 милиарда евро.

Освен това държавите-членки ще трябва да ратифицират през следващите месеци, най-вече чрез своите национални парламенти, новия бюджетен таван на ЕС, необходим за заемане на средства за възстановяване от пазарите.

Бюджетното споразумение донесе на германския канцлер Ангела Меркел важна победа в нейното прощално председателство на ЕС.

Меркел, която ще напусне поста си през следващата година, оставя добро наследството – безпрецедентен фонд за възстановяване срещу пандемията с безвъзмездни средства.

***
сн. European Council




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"