fbpx

И Полша плаши, че ще бойкотира европейския бюджет

Полша заплаши, че ще наложи вето на европейския бюджет. Премиерът Матеуш Моравецки е изпратил писмо до институции на ЕС.

В документа е посочено, че страната ще наложи вето, ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона.

 По-рано унгарският премиер Виктор Орбан отправи подобно предупреждение до шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Срещу Полша и Унгария са в ход процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

След обвързването на еврофондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро от ЕС.

По-рано тази седмица стана ясно, че германското председателство на Съвета на ЕС е постигнало политическо споразумение с преговарящите от Европейския парламент за получаване на съгласието на ЕП за следващата многогодишна финансова рамка. Евродепутати приветстваха тезите, че получаването на финансиране ще бъде обвързано с върховенствето на закона в страните-членки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"