fbpx

Унгария и Полша с контрапредложение за ситуацията с бюджета на ЕС

Текстът е от Euractiv.bg

Полша и Унгария потвърдиха в четвъртък, че се противопоставят на обвързването на еврофондовете с върховенството на закона в държавите-членки. Вместо това направиха свое предложение за изход от задънената улица в преговорите за седемгодишния бюджет и спасителния план в размер на 1,81 трлн. евро.

В съвместното предложение, публикувано след среща на двамата премиери в Будапеща, двете страни настояха, че отхвърлят условието за върховенство на закона при разпределяне на средствата от ЕС. Според тях този механизъм трябва  да бъде обсъден допълнително, защото няма нищо общо с договорката по време на лидерската среща през юли.

Предложението за нови преговори едва ли ще се хареса на останалата част от ЕС-27, която чака парите да бъдат отблокирани, за да ги вложи в икономиките си.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан и колегата му Матеуш Моравецки обявиха в съвместно изявление, че настоящото предложение е неприемливо за Будапеща и Варшава, затова се е наложило съвместно вето, което Орбан нарече “легитимен инструмент в спора”.

“Ние обединяваме нашите интереси и аргументи в дискусията, Унгария не приема никакви аргументи, които биха били неприемливи за Полша“, каза Орбан пред репортери.

Декларацията включва и друга клауза, че нито една от държавите – нито Полша, нито Унгария – няма да приеме предложенията на Брюксел без съгласието на другата.

“Използването на вето е базовият сценарий. Изправени сме пред механизъм, който чрез своя произвол би довел до фрагментация на ЕС. Този механизъм е регламентът за т. нар. Върховенство на закона “, каза Моравецки.

“Това е лошо решение, заради което в бъдеще може да рухне ЕС. Формулираната по този начин условност е примамка за всяка държава. Нямаме нужда от съюз на две противоречиви интерпретации, нямаме нужда от двускоростен съюз, поради което ще защитаваме суверенитета на договорите“, добави той, заявявайки, че Полша и Унгария ще действат в полза на целия блок.

Според документа и двете страни предлагат “двустепенен процес“, който има за цел да улесни бързото приемане на бюджета на ЕС 2021-2027. Засега обаче Брюксел трябва да отмени условието за върховенство на закона, за да ускори потока от милиарди помощи за страните, които страдат от рекорден икономически спад в условията на пандемията  и да одобри бюджета, казаха двамата лидери.

“Евроинституциите може по-късно да се върнат към начина, по който искат да наложат демократичните стандарти, макар че това ще изисква промяна на договора, който изисква единодушно решение”, добавиха те.

От една страна, трябва да се ограничи обхватът на всяка бюджетна обвързаност за защитата на финансовите интереси на Съюза, според това, което държавите-членки се договориха на срещата на върха на ЕС през юли. От друга страна, Европейският съвет трябва да обсъди “дали да обвърже върховенството на закона и финансовите интереси в Съюза“.

За приемането на бюджета и плана за възстановяване е необходимо единодушие.

“Дадохме време на германското председателство да  намерим компромис между подхода на различните държави-членки в контекста на бюджета на ЕС до края на тази година“, каза Орбан.

Новото предложение на Варшава и Будапеща вероятно ще ги тласне директно към сблъсък с пестеливите нетни донори като Холандия, която е сред най-големите поддръжници за защита на финансирането на блока.

Ако до края на годината не бъде постигнат консенсус, ЕС ще действа с временен бюджет. Това означава, че ще бъдат изплащани средства, които са останали от предишни ангажименти, като например субсидии за фермери или средства за поддържане на администрацията на ЕС.

Средствата за нови инвестиции ще бъдат замразени, включително за инфраструктура и планът за възстановяване след пандемията на стойност 750 млрд. лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"