fbpx

Водна криза и бунтове догодина предрече екоминистърът

Земеделието догодина го очаква водна криза, голям е рискът и Бургас да остане без вода.

Това обяви от парламентарната трибуна екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро, цитиран от „Дневник“.

Причината, по думите му – сушата и трудната координация между различните министерства в кабинета „Борисов“ 3.

„Догодина ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността е 40-45 процента към днешна дата. Аз телефон с дядо Боже нямам, не знам дали ще вали. Тази година дадохме вода на всички, догодина имаме 45 процента, ако ги направим на 70-75, ще спасим цял един отрасъл“, обяви Димитров в изненадващото си появяване на парламентарната трибуна.

Министърът, който е от квотата на „Обединените патриоти“, поиска от депутатите да се вземе решение чрез съществуващата система водата от енергийните язовири да се пренасочи към земеделските, тъй като в момента обезпечеността в тях е 40-45 процента, а за да няма водни бунтове догодина, трябвало поне 70-75 процента. Той покани по двама представители на всяка партия да отидат в министерството, за да видят всичко документи и какво е работено и какво – не.

Ревизоро уточни, че отдавна се знае за касуза в Бургас, който може да стане втори Перник, а проблемът бил воюването между министерствата на земеделието и на регионалното развитие и пиари, които управлявали България, заради които решенията не били задействани, а кметът Димитър Николов заемал ролята на зрител.

Вероятно става въпрос за решения по плана питейна вода за Бургас да се взема от язовирите „Ахелой“ и „Порой“, тъй като в „Камчия“ няма достатъчно. В момента „Камчия“ снабдява с вода Варна, Бургас и по-малките градове, села и курорти, коментира „Дневник“.

„Ние сме в изключителна криза, поради престъпно бездействие по ремонтиране на земеделските язовири и престъпни деяния по унищожаването на националната напоителна система“, коментира още Емил Димитров. Той даде пример с Пловдивска област, където преди десет години са изрязани всички помпени станции и тръбопроводи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"