fbpx

Критично е състоянието на нивите в Добруджа

Едва половината от нормата са падналите валежи тази година в Добруджа. По тази причина нивите в област Добрич са в много лошо състояние.

1 млн. 300 декара са засети с пшеница в района. Голяма част от посевите са пропаднали, защото на много места дъжд не е падал от септември.

Най-тревожно е състоянието на пшеницата и там се очакват изключително ниски добиви. Част от производителите смятат да разорават площите.

Проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт смята, че лошото състояние на зърнените култури се дължи освен на екстремното засушаване, но също на силните ветрове и на големите температурни амплитуди.

„Надявам се в рамките на 7-8 дни да има дъждове, защото в противен случай добивите ще бъдат редуцирани значително – с 30-40%, заяви той пред БНР.

Според земеделския производител Петър Петров за разораване на площи все още не бива да се говори, но има тревога вече и за пролетниците.

Миналата година в голямата си част пролетниците измъкнаха земеделците от тотални фалити, защото през пролетта са паднали дъждове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"