fbpx

Слаби добиви от пшеницата у нас, цените малко по-високи от 2019 г.

Новата 2020/21 пазарна година се отличава с относително слаби добиви и намалено производство при есенниците и с очаквания за добри резултати при пролетниците в България.

Това показва анализът на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

На годишна база ще има с около 14% по-малко пшеница, а при рапицата по-слабото производство може да достигне 15%.

Независимо от добрите световни перспективи на производството на зърнени култури, цените остават между 5-8% по-високи от миналата година.

FOB цените от Украйна към края на август са: хлебна пшеница – 209 US$/т, ечемик – 187 US$/т, фуражна пшеница – 202 US$/т. При царевицата FOB цената е 180 US$/т.

Причината е, че разходите на производителите растат, а доларът е загубил за година около 10% от стойността си към еврото.

Русия и Украйна се опитват да не са източник на евтини зърнени и маслодайни суровини, разбирайки тяхната ценообразуваща роля на пазарите.

USDA излиза с висока прогноза за пролетници – царевица и слънчоглед. Рекордни равнища се очаква и при двете култури в световен план – съответно 1,17 млрд. тона и 56 млн. тона. Рекордно ще е и производството на соя в света – 370 млн. тона. Русия се очаква да произведе с 1,3 млн. тона по-малко слънчоглед, а Украйна с 1 млн. тона повече.

Средната цена на палмовото масло се покачва и от 590 US$/т през юни достигна 695 US$/т през август FOB Индонезия. Трудно обаче ще се задържи на тези равнища заради силната нова реколта от маслодайни семена.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"