fbpx

Храните в света поскъпват пети пореден месец

месо, кланница, тражиране

Световните цени на храните продължават да растат за пети пореден месец, показва нов доклад на Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

Най-много поскъпват зърнените култури, захарта, млечните продукти и растителните масла.

През октомври 2020 г. средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО, е 100,9 пункта, което е с 3,1% по-високо от септември и 6,0% над октомври 2019 г.

Индексът на цените на зърнените култури е нараснал със 7,2% спрямо предходния месец и 16,5% спрямо октомври 2019 г.

Цените на пшеницата показаха най-значителни ръстове, породени от спад в експортните доставки, неблагоприятни метеорологични условия в Аржентина и продължаващ дефицит на валежи, което се отразява негативно на зимната пшеница в части от Европа, Северна Америка и Черноморския регион.

Цените на царевица, фуражен ечемик и сорго също показаха възходяща тенденция през октомври, докато на ориза леко спаднаха.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 1,8% през последния месец, достигайки деветмесечен връх, главно обусловен от по-високите цени на палмовите и соевите масла.

В същото време цените на рапичното масло леко паднаха в резултат на нарастващата несигурност в търсенето в Европейския съюз поради обострянето на пандемията COVID-19 в региона.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО е нараснал с 2,2% в сравнение със септември, като най-значително поскъпване има при сирене, обезмаслено мляко на прах, пълномаслено мляко на прах и масло. Повишаването през октомври се дължи на известно напрежение в доставките в краткосрочен план поради силното търсене на внос в Азия и Близкия изток.

Индексът на цените на захарта на ФАО се е увеличил със 7,6% в сравнение със септември, главно в резултат на очакваното свиване на производството както в Бразилия, така и в Индия, двете най-големи страни производителки на захар.

Октомврийската стойност на индекса на цените на месото на ФАО беше с 0,5 процента по-ниска от тази през септември и се дължи на спада в котировките за свинско месо от Германия под влияние на ограниченията за износ в Китай.

Спадът продължава деветия месец от януари насам. Цените на говеждо и птиче месо също спаднаха, докато на агнешкото се повишиха на фона на силното вътрешно търсене и ниското предлагане на износ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"