fbpx

Ваксините едва ли ще увеличат сериозно търсенето на петрол

Ваксини срещу Covid-19 е съмнително да дадат значителен тласък на световното търсене на петрол през по-голямата част от 2021 година.

Това мнение изрази Международната агенция за енергетика (МАЕ), която понижи прогнозите си за търсенето през настоящата и в началото на следващата година.

„Лошите перспективи за търсенето и нарастващото производство в някои страни предполагат, че настоящите фундаменти са твърде слаби, за да предлагат твърда подкрепа за цените на петрола“, допълва енергийната организация, цитирана от БНР.

МАЕ понижи допълнително очаквания спад в търсенето за 2020 г. с нови 400 хил. барела на ден до общо 8,8 млн. барела дневно, което означава дневно потребление от 91,3 млн. барела.

Тази прогноза е по-слаба от оценката за петролните пазари на ОПЕК, която картелът представи в сряда.

Агенцията също така намали прогнозите си за търсенето на петрол през третото и четвъртото тримесечие на 2020 г., както и за първото тримесечие на 2021 г., като същевременно очаква увеличение на предлагането с над един милион барела на ден през ноември.

Либийските доставки се възстановяват от продължилата месеци блокада на износа, докато петролното производството в САЩ се възстановява след серията принудителни спирания заради ураганите през октомври.

През миналия месец производството в САЩ е спаднало със 7% прямо негово средно ниво за 2019 г.

За цялата следваща година агенцията очаква увеличение на търсенето с 5,8 млн. барела на ден, което е с повече от предишна прогноза за повишение с 5,5 млн. барела.

Занижените прогнози на МАЕ ограничиха сутрешното поредно поскъпване на петролните фючърси.

Петрол Брент с доставка през януари се търгува по-ниско с 0,32% към $43,65, след като търговията стартира с нарастване до $44,26 за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през декември също заличиха сутрешното си поредно поскъпване до близо $42,00 за барел, като вече се търгува с понижение от 0,36% към $41,30 за барел.

Въпреки това от началото на седмицата петролът Брент поскъпна с над 11%, а американският лек суров петрол с близо 12%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"