fbpx

В търговска война ли са ваксините у нас?

По време на поредния многословен и емоционален брифинг на здравния министър Ангелов и членовете на НОЩ, министърът обяви, че у нас се води търговска война на тема ваксини.

Поради липса на уточняващи въпроси към него, не стана ясно какво конкретно визира проф. Ангелов. Думите му обаче, че „най-добрата ваксина е наличната“, както и декларираното от него – „Работим с това, което имаме, нека никой не пропуска шанса си“, дават известна яснота.

Факт е, че в момента страната ни разполага  – макар и крайно недостатъчни – предимно с количества от оксфордската ваксина на АстраЗенека, а желаещите да бъдат ваксинирани търсят от другите две разрешени у нас ваксини, които са кът. Знае се също така, че страната ни приоритетно е заявила най-големи количества от оксфордската ваксина, което предполага, че се разчита на нея за масовата ваксинация.

Така че, ако се опитаме да четем между редовете на казаното от здравния министър, излиза, че търговската война се води срещу продукта на АстраЗенека или може би – всеки срещу всеки. И в контекста на това, че всички анализатори сочат ваксинацията като основен фактор за икономическо възстановяване в световен мащаб, може би властта ни трябва да се заеме с търговските войници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"