fbpx

Съдът обяви за незаконни цените на тока и парното от 2017 година

Незаконни са цените на топлинната и електрическата енергия, определени през април 2017 г., гласи окончателно решение на Върховния административен съд (ВАС), съобщава „Сега“.

На 27 април 2017 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира пред Административен съд София – град решение № Ц-6/7.04.2017 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на десетки топлофикационни и газови  дружества в страната.

С цитираното решение  КЕВР повишава с повече от 25 % цените на топлинната енергия.

Аргументите на ВАП за оспорването са, първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013 г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а точно това е посочено от комисията като довод за повишение на въпросните цени. Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

ВАС е уважил доводите на прокуратурата и отменя решение № Ц-6/07.04.2017 г. на КЕВР.

„Дневник“ допълва, че пресцентърът на комисията не отговаря на позвънявания, но ведомството е обявило, цитирано от „24 часа“, че първо ще се запознае с решението и след това ще обяви какво да направи с цените отпреди 3 години.

Какво ще е последствието от решението на съда в момента и юристи не се ангажират да прогнозират. Изданието цитира адвокат по административно право, който предполага, че едва ли ще последва нещо пряко за потребителите на енергия. Според него всеки може да претендира пред съда да му бъде върната разликата от незаконното увеличение на цените. Дали обаче съдът ще се произнася в полза на потребители, не е известно, защото всеки от тях ще трябва в индивидуално дело да докаже надплатеното.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"