fbpx

Омбудсманът поиска прозрачност на цените за отчитането на парното и топлата вода

Във връзка с измененията на Закона за енергийната ефективност омбудсманът Диана Ковачева поиска от министъра на енергетиката Теменужка Петкова да бъде осигурена прозрачност за всички цени, прилагани от топлинните счетоводители при обслужването на гражданите. 

Припомняме, промените предвиждат масовото въвеждане на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия – индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода

В писмото си до министъра омбудсманът изтъква, че с новата регламентация се намаляват прогнозните елементи в сметките за топлинна енергия, с цел гарантиране правото на гражданите на заплащане на реално ползвани услуги.

На дневен ред излизат въпросите за стойността на уредите за дистанционно отчитане на топлинната енергия, както и за цените на услугите, свързани с ежемесечното отчитане, които се предлагат от топлинните счетоводители, подчертава още Ковачева.

Според нея в Министерството на енергетиката своевременно трябва да бъде анализирана необходимостта от промени в действащата Наредба за топлоснабдяването.

Сред проблемите, които трябва да бъдат решени е това, че към момента фирмите за дялово разпределение нямат задължението да публикуват цените за услугата „дялово разпределение“, които са предмет на договореност с топлофикационните дружества. Гражданите по никакъв начин не участват в този процес и узнават за размера на тези цени едва с фактурата за плащане, което е неприемливо.

Не бива да се пренебрегва и опасността от неоснователно завишаване на цените на уредите за дялово разпределение с дистанционно отчитане, предвид задължението по закон да се инсталират именно такива устройства“, подчертава Диана Ковачева.

Тя настоява гражданите да имат възможност своевременно да се запознават с отчетените показания на уредите в имотите им, за да могат да контролират верността на данните.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"