fbpx

Хърватия залага на слънчевата енергия

Хърватия започва разработване на нормативна база за свързването на нови слънчеви централи към електрическата мрежа, пише Euractiv.bg.

Съветът за енергиен преход към хърватския президент Зоран Миланович е приел насоки за насърчаване инсталирането на интегрирани слънчеви електроцентрали в частни домове и търговски сгради.

След заседанието на съвета президентът Миланович е потвърдил, че възобновяемите енергийни източници, особено слънчевата, са много важни за страната. “Хърватия може да бъде по-независима в енергийно отношение и това е съществен въпрос“, казва президентът, прогнозирайки, че много скоро автомобилите ще бъдат електрически или хибридни.

Десетки хиляди покриви на жилищни сгради могат да бъдат оборудвани със слънчеви панели и да произвеждат енергия. Това ще бъде добавено към двата закона, които ще бъдат в дневния ред на парламента през следващите месеци, заявява от своя страна и министърът на енергетиката и устойчивото развитие Томислав Чорич.

Слънчевият панел за стандартен покрив на семейна къща струва около 6000 евро, а в Далмация, където има повече слънчеви дни в годината, проектът ще се изплати в рамките на осем години, добавя министърът.

Според него обаче е важно да се помисли за  предоставянето на достъп на домакинствата до изгодни заеми за инсталиране на такива панели.

През следващия период ще бъдат заделени значителни средства за съфинансиране на оборудване със слънчеви панели, като субсидиите ще бъдат предоставени на жилищни сгради, в които живеят семейства, а не такива, които се отдават под наем.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"