fbpx

23% от използваната еленергия у нас е от ВЕИ, в ЕС – 34%

През 2019 г. възобновяемите енергийни източници съставляват 34% от брутното потребление на електроенергия в ЕС, което е лек ръст, сравнено с 2018 година (32%).

България е на 15 място в съюза (23,5%) по дял на използваните ВЕИ – след Гърция и преди Франция, но под средното за ЕС ниво, сочат данните на Евростат.

Вятърът и хидроенергията представляват над две трети от общото производство на електроенергия от възобновяеми източници (по 35%). Останалото производство е от слънчева енергия (13%), твърди биогорива (8%) и други възобновяеми източници (9%). Слънчевата енергия е най-бързо растящият източник, като през 2008 г. делът й е 1%.

Сред държавите-членки на ЕС, повече от 70% от консумираната електроенергия през 2019 г. е генерирана от възобновяеми източници в Австрия (75%) и Швеция (71%). Този показател е висок и в Дания (65%), Португалия (54%) и Латвия (53%), което представлява повече от половината консумирана електроенергия в тези страни.

В другия край на скалата делът на електроенергията от възобновяеми източници е 10% или по-малко в Малта (8%), Кипър, Люксембург и Унгария (с по 10%).

Впечатляващи са данните на Норвегия и Исландия, които не са членки на съюза.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"