fbpx

Разпращат покани на одобрените фирми за помощ по ОПИК

Министерството на икономиката е информирало работодателските организации, че Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) е стартирал изпращането на уведомленията-покани до одобрените за финансиране кандидати по процедурата за подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

Изпратени са близо 1000 покани, а до седмица ще бъдат изпратени поканите до всички 1285 одобрени за финансиране кандидати. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 178 532 856 лв.

Успешно са преминали оценката по процедурата общо 1 703 броя проектни предложения на средни предприятия с обща одобрена сума в размер на 233 645 650 лева. Резервните предложения са 418 броя в размер на 55 112 794 лв. Предприети са и необходимите действия за осигуряване на допълнителни средства за финансиране на компаниите от резервните списъци, като са осигурени средства за всички, които отговарят на изискванията по програмата.

Поканите се изпращат изцяло по електронен път чрез модул „Комуникация с УО“ в раздел „Проектни предложения“ на Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис.

С поканите се изисква от одобрените кандидати да предоставят документи преди сключване на административния договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ с оглед извършване на проверка дали отговарят на изискванията съгласно Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЗУСЕСИФ).

Одобрените кандидати имат 30-дневен срок от получаване на поканата да представят указаните в нея документи и доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент. Обръща се внимание, че сключването на административен договор със съответния кандидат е обвързано с бързината, с която ще бъдат представени изисканите документи и доказателства, с които кандидатът ще удостовери, че отговаря на условията.

Съгласно публикуваните Условия за изпълнение на проекти по процедурата се предвиждат два варианта на изплащане помощта – вариант 1 (с авансово плащане и окончателно плащане) и вариант 2 (само окончателно плащане).

По другата процедура за подкрепа на микро и малки предприятия, по която вече са изплатени близо 173 млн.лв. на над 21 хил. фирми, работна група е преразгледала всички отхвърлени проектни предложения.

Предложени са общо 3 354 броя проектни предложения, които да бъдат преоценени по процедурата. Във връзка със стартиралата преоценка, Управляващият орган започна от 04.01.2021 г. поетапно изпращане на уведомления за установени нередовности до кандидатите чрез ИСУН 2020. Срокът за представяне на изисканите от оценителната комисия документи е една седмица, считано от деня, следващ изпращането на уведомлението.

Своевременно на страницата на оперативната програма ще бъдат публикувани списъци на финансираните проектни предложения и размерът на предоставяната безвъзмездната финансова помощ, както и списъци на предложените за отхвърляне проектни предложения и основанието за отхвърлянето им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"