fbpx

Съмнения за честността на изборите на консултациите при Радев

Експертният кръг консултации, провеждани от президента Радев за предстоящите парламентарни избори, приключи в петък, 8 януари. Последователно на Дондуков 2 бяха представители на Националния оперативен щаб за противодействие на коронавирусната епидемия, изтъкнати лекари и епидемиолози, представители на ЦИК и обществения съвет към него, на приходната агенция и на институциите, които ще сертифицират машините за гласуване.

Съботният ден даде началото на политическите консултации. Първо при Радев са поканени извънпарламентарните партии, а президентската инициатива ще приключи в началото на следващата седмица със срещи с формациите, представени в парламента. След това – към края на месеца се очаква и указът на държавния глава, с който ще бъде определена датата за парламентарните избори.

Четири формации бяха приети днес от Румен Радев – партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, обединението „Демократична България“, сдружението на Мая Манолова „Изправи се. БГ“ и т.нар. Отровно трио и партия „Възраждане“. Прави впечатление, че три от тях според социолозите имат реални шансове за влизане в следващия парламент.

Широкият кръг от теми включваше избори по време на пандемия, запазване здравето на хората и гарантиране правото им на вот, провеждане на предизборната кампания и денят на изборите – дейностите на секционните комисии, гласуването, броенето на бюлетини, машинното гласуване, контролът и координацията на този процес.

Макар пред президента да бяха изразени много мнения, различни становища и нюанси, то общият извод от всички коментари по време на консултациите е, че има сериозни съмнения от това как ГЕРБ ще организира изборите. И четирите формации изразиха опасенията си, че управляващите ще направят опит за манипулиране на вота.

Сред най-дискутираните предложения и искания бе това на „Демократична България“ – подкрепено и от Радев, за онлайн излъчване от застъпници и наблюдатели на броенето на бюлетините и отчитането на резултатите от вота. „Демократична България“ изрази готовност да предложи законодателна инициатива в тази посока. Според Мая Манолова обаче това може да стане и според сега действащите изборни правила, които позволяват на медиите да заснемат този процес.

Сериозна дискусия се проведе и за начините на гласуване, като възможността да се гласува по пощата обедини „Демократична България“, „Изправи се. БГ“ и „триото“. По отношение на машините бе поискан независим одит и контрол на съхранението им.

Бе поставен въпросът и за евентуална ваксинация на членовете на СИК.

Бе коментирана и самата предизборна кампания, най-вече нейното медийно отразяване. Факт е, че тарифите на големите медии, в частност трите телевизии, са непосилни за огромна част от участниците в изборите. А масовите събирания и срещи с избиратели ще са затруднени от пандемичните мерки, както и от метеорологичните условия, ако кампанията е от края на февруари. Затова медийното отразяване ще е ключово за партиите.

В неделя президентските консултации продължават със среща с партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ и други формации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"